Jsme opět mistři ČR v soutěži VEX IQ CHALLANGE 2022

29. 06. 2022     sekce: Úspěchy žáků     autor: Petr Drábek     tisk: tisk článku

Závěrem školního roku se uskutečnilo celorepublikové finále robotické soutěže VEX IQ Challenge. V čtvrtek 23. června 2022 v budově Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky v pražských Dejvicích soutěžilo 10 týmů. Soutěž organizuje společnost  AV MEDIA a partnery jsou firmy CIRC, Škoda a Kuka.

Soutěž probíhající ve školním roce 2021/2022 měla podtitul Pitching in. Úkolem týmů bylo navrhnout, postavit a naprogramovat robota ze stavebnice VEX IQ Super Kit tak, aby sbíral, přesouval, sřílel nebo jinak umisťoval balónky do cílového prostoru na hracím poli nebo do koše, který je asi 50 cm vysoko. Balónky do koše bylo potřeba vystřelit.
Soutěž byla rozdělena do dvou částí: skupinová výzva pro dva týmy, tj. dva roboty, jichž týmy musí spolu spolupracovat a získat společně co nejvíce bodů, a výzva dovedností robotu, která je určena pro jeden tým, jenž v prvním kole robot ovládá manuálně pomocí dálkového ovladače, ale ve druhém kole musí předvést také autonomně naprogramovaný robot. 

Čekalo nás 8 zápasů v týmové výzvě, 3 pokusy v dovednostech robota a 3 pokusy v ovládání robota. Celkem tedy 14 jízd.

Tým1 ve složení Wojkovský, Hnilička, Plesník, Kohout získal 1. místo v týmové výzvě, 1. místo v dovednostech robota a měl nejvyšší celkové skóre.

Tým2 ve složení Bělík, Hynčica, Přibyl získali 2. místo v dovednostech robota.

Celkem jsme si odvezli tři poháry a ovládli soutěž. Jsme mistři a vicemistři ČR v soutěži VEX IQ CHALLANGE 2022.

Jak jsme cestovali, soutěžli a vyhláli si můžete přečíst v textu Jirky Wojkovského a Matyáše Bělíka.

Celou výpravu jsme začali na hlavním vlakovém nádraží v Hranicích. Jelikož soutěž začínala okolo 9 hodiny a konala se v Praze, museli jsme brzo vyjet. Vstávání na vlak pro mne bylo nejhorší částí. V 4:45 jsme se všichni sešli na nádraží, vzali baterky, roboty a další příslušenství a započali výpravu. Cesta vlakem byla klidná, teplota příjemná, a pokud jsme zrovna nespali, snažili jsme se pomoci druhému týmu s technickými potížemi. Ani jsem se nenadál a už jsme byli v Praze. Metrem jsme se dopravili až k Vítěznému náměstí, od kterého to bylo jen kousek do Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC).
 Na místo konání soutěže jsme dorazili jako první ze všech týmu. Využili jsme čas před registrací robotů do soutěže na poslední kontrolu technického stavu robota a na úpravu autonomního režimu. Během testů na připravených hřištích jsme narazili na problém s designem haly konání. Byla totiž celá prosklená a to mělo hned 2 velké nevýhody. Celá místnost byla jako skleník. Pohyb slunce během dne nám způsoboval problémy u autonomního režimu, kvůli vrhání stínů a odlišnému nasvícení desky, než jsme byli zvyklí. Po úspěšné registraci a dalších dolazování všeho možného začala soutěž. Soutěžilo s námi dalších 9 týmů z celé republiky. 
Jako hlavní část soutěže byla tzv. týmová výzva, kdy 2 týmy soutěžili na herní ploše a snažili se spoluprací dosáhnout zisku nejvyššího počtu bodů. Ve volném čase mezi týmovou výzvou jsme zkoušeli a trénovali na test řidičských a robotických dovedností. V Řidičských dovednostech jsme po dávce stresu a vyčerpání z horka skórovali 89 bodů na 3. Ze 3 pokusů. Mezi tím vším náš hlavní programátor Mikuláš Hnilička upravoval autonomní program. Robotické dovednosti se nám povedlo zvládnout se ziskem 24 bodů. V robotických i řidičských dovednostech jsme získali nejvíce bodů ze všech zúčastněných týmů a ovládli jsme tuto disciplínu. Po vydatném obědě v menze ČVUT nás čekalo finále týmové výzvy, do kterého jsme se kvalifikovali z 1. místa. Ve finále byly slosovány nejlepší 4 týmy z kvalifikace do 2 aliancí. Každá aliance zajela týmovou výzvu a ta s nejvyšším počtem bodů zvítězila. Ve finále se nám podařilo nabírat více bodů než druhá aliance a zvítězili jsme i v týmové výzvě.
Po soutěži jsme si ještě prohlídli různé roboty a projekty, na kterých pracují v CIIRC. Technologie, které nám ukázaly, se mi líbily. Např. robot pro hru dámy, nebo speciálního robota na 3D tisk.
Celý den jsem si užil a jsem vděčný za tuto zkušenost. Chtěl bych poděkovat celému našemu týmu za práci na přípravě pro tuto soutěž. Speciální poděkování patří Mikuláši Hniličkovi, který vytvořil celý autonomní režim.
Jiří Wojkovský 9.A, kapitán týmu 1

 

Ráno, 4:30 hod. jsme se setkali na vlakovém nádraží v Hranicích, protože jsme čekali na vlak, který jel v 4:42, směr Praha. Když nám úspěšně dojel vlak, tak jsme hned nastoupili a jeli do Prahy. S sebou jsme táhli dvě krabice robotů, baterek, zásuvek, ovladače. V průběhu jízdy vlakem jsme opravovali problémy s robotem, které započaly den před soutěží, část problému se podařilo vyřešit. Po příjezdu do Prahy jsme sedli na metro, po 15 minutách jsme se dostali na místo soutěže, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky spadající pod ČVÚT. Čekalo zde na nás dalších 9 týmů. Před soutěží jsme si museli ověřit, zda funguje zcela správně, zkoušeli jsme jezdit na poli, opravovaly jsme menší nedostatky ohledně robota, což nám ovlivnilo také umístění. Když jsme si ověřili, že všechno bylo v pořádku, tak jsme šli na kontrolu. Kontrola spočívala ve změření robota, jestli splňuje předepsané rozměry, počet baterek a motorů a čidel. Po zahájení soutěže byly zde tři soutěže. 1. Byla kvalifikační kola, fungovala tak, že nastoupili dva týmy, které soutěžily spolu, museli spolupracovat, aby dosáhly, co nejvíce bodů. Spolupráce se domlouvala přes zápasem. Po ukončení jízdy byly spočítány body a byly přičtené do celkového výsledku. Druhá soutěž se nazývala Dovednosti řidiče. V této soutěži byl jeden tým a snažil se nasbírat, co nejvíce bodů. 3. byla dovednosti robota, což bylo robota naprogramovat v aplikaci. Dovednosti řidiče a Dovednosti robota se počítaly dohromady a na každou soutěž byly 3 pokusy. Kvalifikačních kol bylo celkem 35. Po dojetí kvalifikačních kol se šlo na oběd a po obědě se jela 2 finálová kola. Naše skupina, která byla přezdívaná Šromorobots, se dostala do finále.  Skupina Šromorobots vybojovala ve finále 1. místo v týmových skupinách a 1. místo v Dovednosti řidiče. Naše skupina ŠromorobotsA obsadila 2. místo v Dovednosti řidiče. Po soutěži uspořádali prohlídku robotů, které se nacházely v dané škole. Po úplném skončení akce jsme se sedli opět na metro v Praze a jeli zpět vlakem do Hranic s úsměvem. Do Hranic jsme se vrátili v 20:42 hod.

Matyáš Bělík, kapitán týmu 2

Další čálnky si můžete přečíst zde

https://www.veskole.cz/clanky/uz-zname-letosni-vyherce-vex-iq-challenge

 

 

Fotogalerie

 
 

Nejčtenější články