Macarons à la carotte

23. 03. 2017     sekce: Akce školy     autor: Lenka Preňková     tisk: tisk článku

Tříčlenný kuchařský tým reprezentoval naši školu v pondělí 20. března ve frankofonní gastronomické soutěži v Ostravě-Vítkovicích v SŠ gastronomie, turismu a lázeňství AHOL. Soutěž pořádala Alliance Française v Ostravě. Soutěže se zúčastnilo celkem osm družstev (dvě ze základních škol a šest z gymnázií).

Naši kuchaři Simona Hegarová, Vojtěch Beneš a Andrea Nehybová měli za úkol vytvořit v časovém limitu dezert podle původní francouzské receptury, který obsahoval mrkev. Šromoťácký tým se rozhodl pro „Macarons à la carotteneboli makronky s mrkví. Vše dokumentovala kameramanka Zuzana Berná.

 

Porota, ve které byli zástupci z řad odborníků na dezerty a rodilí Francouzi, obdržela čtyři porce pokrmu. Hodnocení probíhalo podle těchto kritérií: chuť připraveného pokrmu, estetická úprava pokrmu na talíři, originalita pokrmu a jeho vztah k francouzské kuchyni, kvalita prezentačního plakátu, představení pokrmu před jeho konzumací ve francouzském jazyce.

A jak to dopadlo? Simča, Andy a Vojta se umístili se na prvním místě společně s ostatními dvěma školami, které získaly stejný počet bodů, tj. 38 z možných 45. Za úroveň prezentace ve francouzském jazyce získali naši žáci patnáct bodů z patnácti, za zpracování a okomentování plakátu obdrželi také maximum – patnáct bodů z patnácti, za vzhled a chuť pokrmu osm bodů z patnácti. Žáci byli patřičně hrdí na svůj výkon navzdory nehodě s těstem. Chtěli by se zúčastnit opět příští rok.

A co na to říká Simča?

Gastrosoutěž v Ostravě jsem si moc užila. Trochu jsem se bála, že se nám nepovede něco ohledně toho vaření. Ale když už jsme měli těsto na plechu a krém hotový, přestala jsem se bát a myslela si, že nám to povede. Jenomže potom se nám kvůli horkému vzduchu v troubě makronky úplně roztekly a vypadaly jako kolečka salámu na pizze. Myslela jsem si, že budeme beznadějně osmí, ale díky naší prezentaci a plakátu jsme nakonec skončili jako jedni ze tří na prvním místě. Na soutěži panovala taková přátelská atmosféra, seznámili jsme se s účastníky z jiných škol, jedni nám dokonce nechali zbytek svého dortu. Porotci byli mírní, nikdo nekontroval dodržení časového limitu nebo práci na pracovišti.

Myslela jsem si, že budu při obhajobě ještě nervóznější než při vaření, ale vzhledem k tomu, jak vaření dopadlo, jsem potom byla docela v pohodě, protože jsem si myslela, že to nejhorší už se nám snad stalo. Celkově jsem si soutěž moc užila a byla to pro mě velká zkušenost do budoucna.

A Vojta?

Bylo to tam pěkné. Dobře organizované, dobře vybavená kuchyň a ostatní soutěžící byly milí. Takže podle mě to tam bylo naprosto skvělé. A měli tam líp zařízený interiér než v naší škole. Byla to prostě zábava a moc se mi tam líbilo, příští rok bych chtěl jet zas.

A co Andy?

Nejvíc se mi líbila přátelská atmosféra, pokrmy ostatních a  naše společné jmenovky a čepičky :-D.  Hodně jsme se snažili, ale díky troubě se těsto moc nepodařilo. I tak jsme skončili na skvělém místě, což mě potěšilo. (pozn. Jmenovky navrhl Vojta a vyrobila Zuzka, čepičky zapůjčily naše hodné paní kuchařky.)

Bylo to fajn příště zas!!!
A co na to naše kameramanka Zuzka?

Líbilo se mi, že tam všichni byli příjemní a že na mě neházeli zbytky jídla, když jsem je natáčela. Nelíbilo se mi, že se ti studenti špatně orientovali v kuchyni. (pozn. Jedná se o studenty, kteří byli soutěžícím přiděleni ze strany školy AHOL za účelem obsluhy přístrojů a lepší orientaci v kuchyni.)

Zuzčino video můžete zhlédnout zde.

 

Fotogalerie

 
 

Nejčtenější články